Entitled ‘Pathway to Progression’, the garden was designed to highlight the prisoner’s journey along the road to rehabilitation and showed how prison interventions are designed to help offenders resettle back into the community at the end of their sentence.

The garden was one of seven edible gardens on display to over 98,000 people at the Malvern show, in the event’s Good Life Pavilion and was being judged by the Royal Horticultural Society (RHS). The garden was awarded with the highest accolade at the event, a ‘Silver-Gilt Award’ and the ‘Best in Show’.

The garden consisted of a series of inter-linking rings which formed the basis of the garden’s design, and were inspired by the Restorative Justice Programme’s Venn diagram in which victim reparation, reconciliation and offender responsibility overlap.

A beehive served as a focal point and embodied the concept of community, while the garden’s natural hedgerow boundary, containing brambles to signify barbed wire, symbolized the prison’s perimeter fence.

Tip of the hat to Restorative Justice Council's November e-Bulletin.